Sałatka ze szparagami

Strefa Restauracja & Bar

Kochani, sezon na szparagi nadal trwa. Dzisiaj więc przedstawiam Wam przepis na genialną sałatkę ze szparagami w dwóch odsłonach :)

Te przepisy, specjalnie dla Was, przygotował Szef Kuchni restauracji Strefa – Jarosław Walczyk. Strefa Restauracja & Bar przedstawiłam Wam w poprzednim wpisie. Miejsce godne polecenia, co udowadnia tytuł Najlepsza Restauracja w Polsce 2015, otrzymany w konkursie organizowanym przez elitarny przewodnik Poland 100 Best Restaurants :) Restauracja jest pyszna i piękna – to wiecie, a dzisiejsze przepisy nietrudne – jestem pewna, że ze spokojem możecie spróbować wykonać je we własnych domach :)

Co do szparagów – wiadomo – wybierajcie te najbardziej cienkie, bez zdewniałych końcówek. Czasem trudno dostać takie w sklepach. Ja radzę sobie tak : obcinam szparagi ok 10 cm od końca, resztę obieram skrobaczką do warzyw i gotowe. :)

Szparagi w emulsji maślanej z serem Parmigiano Reggiano

  • Szparagi zielone – 120 g
  • Masło – 40 g
  • Pomidory – 40 g
  • Ser Parmigiano Reggiano – 30 g
  • Orzechy nerkowca – 10 g
  • Kiełki – 10 g
  • Cytryna – 1 szt.
  • Sól, cukier do smaku

Szparagi obrać i ugotować w wodzie z cukrem i solą. Pomidory sparzyć i obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Orzechy upiec na jasno złoty kolor w piekarniku w temp. 180*C Wodę z gotowania szparag przelewamy do niskiego naczynia najlepiej na patelnie o koło 50 ml i dodajemy masło, skórkę z cytryny do smaku i masło, doprawiamy i podgrzewamy szparagi i pomidory. Przekładamy na talerz, posypujemy struganym Ser Parmigiano Reggiano, orzechami nerkowca i kiełkami.

IMG_6707 IMG_6717

Sałata ze szparagami i jajkiem Poche

  • Sałata mieszana – 100 g
  • Szparagi zielone – 80 g
  • Ogórek – 40 g
  • Pomidory cherry – 40 g
  • Rzodkiewka – 10 g
  • Kiełki – 10 g
  • Jajko – 1 szt.
  • Cytryna – 1 szt.
  • Dresing winegret – 40 ml
  • Sól, cukier do smaku

Sałatę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szparagi obrać i ugotować w wodzie z cukrem i solą, następnie schłodzić. Pomidory cherry, ogórek, rzodkiewkę pokroić. Sałatę wymieszać z dresingiem winegret i na sałacie ułożyć pozostałe składniki. Zagotować wodę doprawić solą, wlać sok z cytryny. Zamieszać energicznie wodę i wbić jajo, gotować 3 minuty po czym odsączyć na papierowym ręczniku i podać na talerz.

IMG_6727 IMG_6746

foto by Patrycja Toczyńska

Kochani, a to jeszcze nie koniec wyśmienitych przepisów od Szefa Jarosława Walczyka. Strefa zaserwuje Wam w kolejnych wpisach Ceviche z Dorady oraz Carpaccio z wędzonej kaczki, a jak będziecie gotowi na deser to znajdzie się też zaskakujące Carpaccio z truskawek :)

Miłego gotowania ! Realizujcie swoje sny w kuchni:)

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *