Sałatka ze szparagami
Kochani, sezon na szparagi nadal trwa. Dzisiaj więc przedstawiam Wam przepis na genialną sałatkę ze szparagami w dwóch odsłonach :)
Te przepisy, specjalnie dla Was, przygotował Szef Kuchni restauracji Strefa – Jarosław Walczyk. Strefa Restauracja & Bar przedstawiłam Wam w poprzednim wpisie. Miejsce godne polecenia, co udowadnia tytuł Najlepsza Restauracja w Polsce 2015, otrzymany w konkursie organizowanym przez elitarny przewodnik Poland 100 Best Restaurants :) Restauracja jest pyszna i piękna – to wiecie, a dzisiejsze przepisy nietrudne – jestem pewna, że ze spokojem możecie spróbować wykonać je we własnych domach :)
Co do szparagów – wiadomo – wybierajcie te najbardziej cienkie, bez zdewniałych końcówek. Czasem trudno dostać takie w sklepach. Ja radzę sobie tak : obcinam szparagi ok 10 cm od końca, resztę obieram skrobaczką do warzyw i gotowe. :)
Szparagi w emulsji maślanej z serem Parmigiano Reggiano
- Szparagi zielone – 120 g
- Masło – 40 g
- Pomidory – 40 g
- Ser Parmigiano Reggiano – 30 g
- Orzechy nerkowca – 10 g
- Kiełki – 10 g
- Cytryna – 1 szt.
- Sól, cukier do smaku
Szparagi obrać i ugotować w wodzie z cukrem i solą. Pomidory sparzyć i obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Orzechy upiec na jasno złoty kolor w piekarniku w temp. 180*C Wodę z gotowania szparag przelewamy do niskiego naczynia najlepiej na patelnie o koło 50 ml i dodajemy masło, skórkę z cytryny do smaku i masło, doprawiamy i podgrzewamy szparagi i pomidory. Przekładamy na talerz, posypujemy struganym Ser Parmigiano Reggiano, orzechami nerkowca i kiełkami.
Sałata ze szparagami i jajkiem Poche
- Sałata mieszana – 100 g
- Szparagi zielone – 80 g
- Ogórek – 40 g
- Pomidory cherry – 40 g
- Rzodkiewka – 10 g
- Kiełki – 10 g
- Jajko – 1 szt.
- Cytryna – 1 szt.
- Dresing winegret – 40 ml
- Sól, cukier do smaku
Sałatę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Szparagi obrać i ugotować w wodzie z cukrem i solą, następnie schłodzić. Pomidory cherry, ogórek, rzodkiewkę pokroić. Sałatę wymieszać z dresingiem winegret i na sałacie ułożyć pozostałe składniki. Zagotować wodę doprawić solą, wlać sok z cytryny. Zamieszać energicznie wodę i wbić jajo, gotować 3 minuty po czym odsączyć na papierowym ręczniku i podać na talerz.
foto by Patrycja Toczyńska
Kochani, a to jeszcze nie koniec wyśmienitych przepisów od Szefa Jarosława Walczyka. Strefa zaserwuje Wam w kolejnych wpisach Ceviche z Dorady oraz Carpaccio z wędzonej kaczki, a jak będziecie gotowi na deser to znajdzie się też zaskakujące Carpaccio z truskawek :)
Miłego gotowania ! Realizujcie swoje sny w kuchni:)