Sos boloński

Crock-Pot

Sos boloński – w moim domu to dnie funkcjonuje dość często. Przyczyna jest prosta – Antoś uwielbia makaron gryczany z tym właśnie sosem. Do niedawna uważałam, że wypracowałam już na prawdę świetny przepis… do momentu..kiedy w moim domu pojawił sie wolnowar Crock-Pot.

Piękny, elegancki, lekki sprzęt nadający daniom taki aromat, jakiego wcześniej nie znałam.

Sposób funkcjonowania tego sprzetu jest bardzo prosty. Długie gotowanie w niższej temperaturze po pierwsze wydobywa najmocniejszy aromat z dań, po drugie wartość odżywcza pożywienia zostaje zachowana. w dodatku obsługa Crock-Pot jest bardzo łatwa. Podłączamy do kontaktu, ustawiamy czas i temperaturę i danie robi się samo.

A oto przepis na sos boloński z Crock-Pot’a na kuchenki gazowe:

Do Crock-Pota wrzucamy i podsmażamy na oleju:

  • 2 posiekane cebule
  • 6 posiekanych zabków czosnku
  • 4 pokrojone w plasterki małe marchewki
  • 2 pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego
  • 5 liści laurowych do smaku
  • 4 nammoczone , suszone podgrzybki lub inne grzyby

Następnie dorzucamy

  • 1,5 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki pulpy pomidorowej
  • szklankę dobrego czerwonego wina
  • sól
  • pieprz

Crock Pota ustawiamy na poziom High na 7-8 godzin.

Podajemy z ulubionym makaronem i parmezanem.

Jeśli nie gotujecie na gazie, pierwszy etap podsmażania wykonujemy na patelni, a później całość przekładamy do Crock-Pota.

Zobaczycie, że smak tego sosu będzie zupełnie inny. Tradycyjny przepis włoski zawiera jeszcze zielony groszek. Ale to kwestia gustu. Antoś nie lubi.

 

 


Komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *