Tarta z fenkułem, cykorią i serem pleśniowym
Ahhh …okazało się, że połączenie kopru włoskiego, zwanego fenkułem, z cykorią i serem z niebieską pleśnią jest absolutnie przepyszne. Polecam te przepis…jest prosty w wykonaniu i zadowoli każde podniebienie, nawet to, które ubóstwia potrawy mięsne.
Składniki:
Kruche ciasto słone:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 115 g masła
- 1/3 zimnej wody
- sól do smaku
Nadzienie:
- 1 koper włoski
- 3 cykorie
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- ser lazur niebieski
- 4 jajka
- 1/3 szklanki śmietanki do sosów
- szklanka tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- pietruszka
- pestki dyni
Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokrojone na małe kawałki, zimne masło. Całość ugniatamy i dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników i formujemy kulkę. Zawijamy w folię i wkładamy na 1/2 h do lodówki. Po tym czasie tortownice wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 st C do momentu delikatnego zarumienienia.
Nadzienie: Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle na patelni. Koper włoski kroimy w piórka. Z cykorii wykrawamy głąb i siekamy w drobne paski. Dodajemy pokrojone warzywa na patelnię i całość dusimy, do zmiękczenia cykorii. wedle uznania można dodać odrobinę białego wina. W misce roztrzepujemy jajka , dodajemy śmietanę. Do tego dodajemy warzywa z patelni, pietruszkę i uprażone pestki dyni. Całość mieszamy. Rozdrobniony ser pleśniowy i ser żółty tarty dodajemy do masy jajecznej, Całość wlewamy na ciasto kruche. Pieczemy w 180 st C do stałej konsystencji tarty.
Smacznego :)
foto: Ania Polakowska
mmm pięknie i pysznie wygląda:)uwielbiam ser pleśniowy na ciepło:)
Zimnej wody 1/3 szklanki? Pozdrawiam.