Zupa krem z dyni curry
Wcześniej nie miałam okazji nawet próbować kremu z dyni. Ale widząc w pobliskim warzywniaku piękną , pomarańczową kulę, postanowiłam przygotować zupkę, ale nie słodką, lecz z nutą przyprawy curry.
Składniki:
- pół małej dyni
- szklanka mleka
- czosnek
- curry, pieprz, sól
- pestki dyni
- śmietanka 36%
Dynię obieramy i kroimy w małą kostkę. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości – ok 12-15 min. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i trzy szczypty curry. Podgrzewamy kolejne 5 min, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Całość blendujemy. I doprawiamy do smaku wedle własnego uznania. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do kremu. W wersji mniej fit krem świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki 36% ;)
photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com
Dokładnie ten przepis będę wypróbowywać w przyszłym tygodniu! :)
Krem z dyni już dawno chodzi mi po głowie, więc ten wpis to strzał w dziesiątkę ;)
Mam nadzieję, że wszystko mi się uda i będzie wyglądał tak samo na moim talerzu jak na tych zdjęciach ;)
Pozdrawiam ciepło!