Zupa krem z dyni curry

Wcześniej nie miałam okazji nawet próbować kremu z dyni. Ale widząc w pobliskim warzywniaku piękną , pomarańczową kulę, postanowiłam przygotować zupkę, ale nie słodką, lecz z nutą przyprawy curry.

Składniki:

  • pół małej dyni
  • szklanka mleka
  • czosnek
  • curry, pieprz, sól
  • pestki dyni
  • śmietanka 36%

Dynię obieramy i kroimy w małą kostkę. Zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości – ok 12-15 min. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i trzy szczypty curry. Podgrzewamy kolejne 5 min, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Całość blendujemy. I doprawiamy do smaku wedle własnego uznania. Pestki dyni prażymy na suchej patelni i dodajemy do kremu.  W wersji mniej fit krem świetnie smakuje z dodatkiem śmietanki 36% ;)

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com


Komentarze 1

  1. Dokładnie ten przepis będę wypróbowywać w przyszłym tygodniu! :)
    Krem z dyni już dawno chodzi mi po głowie, więc ten wpis to strzał w dziesiątkę ;)
    Mam nadzieję, że wszystko mi się uda i będzie wyglądał tak samo na moim talerzu jak na tych zdjęciach ;)
    Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *