Borowiki w śmietanie
Borowiki, prawdziwki :) Najbardziej pożądane grzyby polskich lasów. Do dzisiaj kręci mi się łezka w oku, kiedy przypomnę sobie wielkie wyprawy na grzyby. Całą rodzinką, całodniowe wycieczki w kaloszkach. Puszcza Nadnotecka, zapach wilgotnego lasu i prowiant w koszykach i krzyk straszący wszelkie, leśne zwierzaki : „MAM!!!!!” i ta mini zazdrość i oczach reszty poszukiwaczy :) Najbardziej lubiłam zbierać podgrzybki… zawsze rosły w grupach i nie trzeba było wstawać z kolan, aby złapać kolejny egzemplarz :) Czarne łebki ulubiły sobie półcień i wilgotnych mech – takich klimatów było pod dostatkiem. Inaczej kształtowała się sprawa z prawdziwkami. One potrzebowały suchego, iglastego podłoża i dębów w pobliżu. Ja tak to zapamiętałam. Teraz oddaliłam się od Puszczy Nadnoteckiej o 400 km, wiec pozostało mi zadowolenie się prawdziwkami z konstancińskiego bazarku. Dopóki nie odwiedzę Dziadków :) Na szczęście są telefony i przepis na najlepsze borowiki w śmietanie mogłam skonsultować z Mamą. Poniżej efekt moich kulinarnych dyskusji i kombinacji :)
PRZEPIS JEST REWELACYJNY <3
Borowiki w śmietanie
Składniki:
- 1/2 kg świeżych prawdziwków
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/5 pęczka koperku
- masło klarowane
- pieprz, sól
Gotujemy wodę z zielem angielskim i listkami laurowymi oraz łyżką soli. Do wrzątku wrzucamy umyte borowiki w całości. Gotujemy ok 7 minut. Grzyby przecedzamy i kroimy w paseczki. Na patelni rozpuszczamy 1,5 łyżki masła klarowanego i smażymy pokrojone borowiki. Siekamy cebulę i dusimy z grzybami. Dolewamy śmietankę, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Siekamy koperek i dorzucamy. Prawdziwki dusimy kolejne 5 min i gotowe :)
Ostatnio podałam borowiki w śmietanie z ziemniakami z wody i smażoną polędwiczką wieprzową. Ale prawdziwki w tej postaci będą równie pysznie smakowały po prostu z kromką żytniego chleba z masłem.
Korzystajcie ze skarbów jesiennej pory <3
Smacznego i buziaki
Ania