Babeczki bananowe z kruszonką cynamonową
Mniam!! Szklanka ciepłego mleka i babeczki bananowe :) Na śniadanko, lunch czy podwieczorek ?? :) Kiedy je upieczecie, znikną tak szybko, jak szybkie jest ich przygotowanie :)
Składniki :
- 330 g mąki przennej
- 110g cukru brązowego
- 180ml mleka
- 150g rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 2 lub 3 dojrzałe banany
- szczypta soli
Kruszonka cynamonowa:
- 100 g zimnego masła
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
W misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól. W drugim naczyniu banany rozgniatamy widelcem. Jajka roztrzepujemy widelcem, wlewamy mleko, dodajemy masło oraz rozdrobnione banany i całość mieszamy. Następnie mokre składniki łaczymy z suchymi. Papilotki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Wierzch muffinek posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 min w temperaturze 180 st.C.
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2013/11/20131117_073459.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2013/11/20131117_073501.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2013/11/20131117_073502.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2013/11/20131117_073505.jpg)
Brzmią i wyglądają bardzo dobrze!