Deser bezowy z borówkami
Piękne, sobotnie słońce :) Aby ten dzień był jeszcze bardziej przyjemny, proponuję Wam przygotowanie przepysznego deseru. Uraczcie najbliższych – będzie miło :)
Jeszcze rok temu nie przepadałam za ciastami i deserami z dodatkiem bakalii. To się zmieniło, kiedy podczas weekendu na Helu trafiłam na bardzo zrównoważony w smaku tortu Daquas. Postanowiłam spróbować swoich sił i przygotować podobny. Udało się, „premiera” miała miejsce podczas jednego z rodzinnych przyjęć. Od tego czasu przyrządziłam wiele odsłon bezy z kemem mascarpone. Wam przedstawiam mini wersję z borówkami amerykańskimi oraz alternatywny sposób podania deseru…mniej elegancki, ale ciut łatwiejszy w kosztowaniu. Jest to przepis na 3-4 desery bezowe.
Składniki:
Bezy:
- 6 jaj
- 280 g cukru pudru
- ½ łyżeczki octu winnego
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem mascarpone:
- 400 g śmietany 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru
- 150 g borówek amerykańskich
Bezy: 6 białek ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy cukier puder nadal ubijając na mniejszych obrotach. Powinniśmy otrzymać aksamitną masę. Następnie dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.
Z pergaminu wykrawamy 6 kręgów o średnicy ok 13 cm. Masę bezową rozprowadzamy na krążkach na wysokość ok 1,5 cm. Krążki z masą układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 120°C na 30 min. Następnie suszymy bezy w 100°C przez godzinę.
Jeśli posiadacie rękaw do ozdabiania wypieków, można zrobić np. serduszka bezowe do dekoracji.
Krem mascarpone: śmietanę ubijamy tak długo, aż będzie całkowicie sztywna. Serek mascarpone umieszczamy w misce i dodajemy do niego powoli całą ubitą śmietanę, dokładnie mieszając. Dodajemy cukier, borówki i mieszamy. Zostawiamy parę sztuk owoców do dekoracji.
Dwa gotowe krążki bezowe przekładamy masą mascarpone z borówkami i dekorujemy miętą. Smacznego !
Jeśli wasze przyjęcie nie wymaga wykwintnie podanego deseru na kształt torcika, polecam drugą wersję serwisu tej słodkości.
Kruszymy bezy na większe kawałki, dodajemy masę mascarpone z borówkami i delikatnie mieszamy. Serwujemy np. w kieliszkach , podając na górze np. serduszko bezowe i mięte.
Someone essentially help to make critically posts I’d state. This is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular publish extraordinary. Wonderful process!