Deser bezowy z borówkami

Piękne, sobotnie słońce :) Aby ten dzień był jeszcze bardziej przyjemny, proponuję Wam  przygotowanie przepysznego deseru. Uraczcie najbliższych – będzie miło :)

Jeszcze rok temu nie przepadałam za ciastami i deserami z dodatkiem bakalii. To się zmieniło, kiedy podczas weekendu na Helu trafiłam na bardzo zrównoważony w smaku tortu Daquas. Postanowiłam spróbować swoich sił i przygotować podobny. Udało się, „premiera” miała miejsce podczas jednego z rodzinnych przyjęć. Od tego czasu przyrządziłam wiele odsłon bezy z kemem mascarpone. Wam przedstawiam mini wersję z borówkami amerykańskimi oraz alternatywny sposób podania deseru…mniej elegancki, ale ciut łatwiejszy w kosztowaniu. Jest to przepis na 3-4 desery bezowe.

ciastko bezowe

Składniki:

Bezy:

  • 6 jaj
  • 280 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem mascarpone:

  • 400 g śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g borówek amerykańskich

Bezy: 6 białek ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek powoli dodajemy cukier puder nadal ubijając na mniejszych obrotach. Powinniśmy otrzymać aksamitną masę. Następnie dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy.

Z pergaminu wykrawamy 6 kręgów o średnicy ok 13 cm. Masę bezową rozprowadzamy na krążkach na wysokość ok 1,5 cm. Krążki z masą układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 120°C na 30 min. Następnie suszymy bezy w 100°C przez godzinę.

Jeśli posiadacie rękaw do ozdabiania wypieków, można zrobić np. serduszka bezowe do dekoracji.

Krem mascarpone: śmietanę ubijamy tak długo, aż będzie całkowicie sztywna. Serek mascarpone umieszczamy w misce i dodajemy do niego powoli całą ubitą śmietanę, dokładnie mieszając. Dodajemy cukier, borówki i mieszamy. Zostawiamy parę sztuk owoców do dekoracji.

Dwa gotowe krążki bezowe przekładamy masą mascarpone z borówkami i dekorujemy miętą. Smacznego !

Jeśli wasze przyjęcie nie wymaga wykwintnie podanego deseru na kształt torcika, polecam drugą wersję serwisu tej słodkości.

Kruszymy bezy na większe kawałki, dodajemy masę mascarpone z borówkami i delikatnie mieszamy. Serwujemy np. w kieliszkach , podając na górze np. serduszko bezowe i mięte.

deser bezowy

Komentarze 1

  1. Someone essentially help to make critically posts I’d state. This is the first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular publish extraordinary. Wonderful process!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *