Sos boloński
Sos boloński – w moim domu to dnie funkcjonuje dość często. Przyczyna jest prosta – Antoś uwielbia makaron gryczany z tym właśnie sosem. Do niedawna uważałam, że wypracowałam już na prawdę świetny przepis… do momentu..kiedy w moim domu pojawił sie wolnowar Crock-Pot.
Piękny, elegancki, lekki sprzęt nadający daniom taki aromat, jakiego wcześniej nie znałam.
Sposób funkcjonowania tego sprzetu jest bardzo prosty. Długie gotowanie w niższej temperaturze po pierwsze wydobywa najmocniejszy aromat z dań, po drugie wartość odżywcza pożywienia zostaje zachowana. w dodatku obsługa Crock-Pot jest bardzo łatwa. Podłączamy do kontaktu, ustawiamy czas i temperaturę i danie robi się samo.
A oto przepis na sos boloński z Crock-Pot’a na kuchenki gazowe:
Do Crock-Pota wrzucamy i podsmażamy na oleju:
- 2 posiekane cebule
- 6 posiekanych zabków czosnku
- 4 pokrojone w plasterki małe marchewki
- 2 pokrojone w plasterki łodygi selera naciowego
- 5 liści laurowych do smaku
- 4 nammoczone , suszone podgrzybki lub inne grzyby
Następnie dorzucamy
- 1,5 kg mięsa mielonego
- 2 puszki pulpy pomidorowej
- szklankę dobrego czerwonego wina
- sól
- pieprz
Crock Pota ustawiamy na poziom High na 7-8 godzin.
Podajemy z ulubionym makaronem i parmezanem.
Jeśli nie gotujecie na gazie, pierwszy etap podsmażania wykonujemy na patelni, a później całość przekładamy do Crock-Pota.
Zobaczycie, że smak tego sosu będzie zupełnie inny. Tradycyjny przepis włoski zawiera jeszcze zielony groszek. Ale to kwestia gustu. Antoś nie lubi.
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2019/07/DSC02664-e1564049596903.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2019/07/A2F94A1B-5F66-4B9F-92B8-38C9E9678673.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2019/07/DSC02652-e1564049611318.jpg)
![](http://cooka.pl/wp-content/uploads/2019/07/DSC02688-e1564049582261.jpg)
Najlepsza potrawa świata, najpiękniejsza kobieta.
Fajne kolory paznokcie, chyba se takie zrobie;)