Zapiekanka z bakłażanem i orzeszkami piniowymi
Zapiekanka z bakłażana. Idealna przystawka lub dodatek do dań głównych. Zainspirowała mnie propozycja kulinarna Tomka Woźniaka. Kiedy pierwszy raz przyrządziłam tą potrawę i dodałam troszkę składników wedle swojego pomysłu – od razu wiedziałam, że będzie to jedno ze stałych elementów w moim menu. Proste, szybkie danie, które zachwyci pełnią smaku. Połączenie orzeszków piniowych, oliwek, rodzynek…zaskakujące ale bardzo udane :)
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- 1 duża czerwona cebula
- 2 średnie pomidory
- 2 opakowania sera mozarella
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści czarnych oliwek
- 1 łyżka rodzynek
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- Oliwa, tymianek, sól, pieprz
Bakłażana kroimy w kostkę ok. 1 cm. Cebulę siekamy. Całość mieszamy, obficie polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 180 st C, na ok. 15 min. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę, odsączamy z nadmiaru soku. Oliwki kroimy w plasterki. Rodzynki i czosnek siekamy. Pomidory, oliwki, czosnek, orzeszki piniowe, tymianek łączymy w misce. Całość solimy i dodajemy pieprzu do smaku. Po wyżej podanych 15 min. do bakłażana dodajemy mieszankę pomidorową i wstawiamy na kolejne 10 min. do piekarnika. Po tym czasie ser mozarella kroimy w plastry i układamy na wierzchu zapiekanki i wkładamy z powrotem do piekarnika, aż mozarella lekko się rozpuści.