Świąteczny sernik śliwkowy z białą czekoladą
Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale doliczyłam się ostatnio 24 książek kucharskich w mojej kuchni. Parę przybyło na „mikołaja”, parę na „gwiazdkę”, część z okazji urodzin. Sama przyjemność. Kiedy nadchodzi moment wyboru danego przepisu do realizacji, zawsze wynika to z pewnej inspiracji. Tym razem była to zajawka mojego brata na suszone śliwki. Przeszukałam, więc wszystkie skarbnice wiedzy kulinarnej, te mniej i bardziej komercyjne, finalnie trafiłam na ładny, prosty i smaczny sernik. Sernik śliwkowy z białą czekoladą z przepisu White Plate. Słyszałam różne opinie o efektach realizacji z tej książki – ja mogę ze spokojem ducha powiedzieć, że przepis jest dobrze napisany i wykonany smakuje tak perfekcyjnie jak wygląda. Ja uraczę nim moją rodzinkę podczas Świąt Wielkanocnych.
Składniki:
Spód:
- 150 g śliwek suszonych
- 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
- 100 g masła
- 100 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Masa serowa:
- 4 jajka
- 200 g serka waniliowego / np. Danio
- 600 g trzykrotnie zmielonego twarogu / np. z wiaderka
- 250 g cukru pudru
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 5 łyżek śmietanki 36%
- Ok. 80 g suszonych śliwek do dekoracji
Spód: Do garnuszka wkładamy cukier, masło, posiekane śliwki oraz czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia na 10-15 min. Miksujemy na puree. Dodajemy mąkę i jajko i mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Ciasto będzie gęste i lśniące.
Piekarnik nagrzewamy do 190° C. Tortownice ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku przez 15 min.
Masa serowa: W misce łączymy ser waniliowy, twaróg i cukier. Miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Mieszamy zaledwie kilka minut. Na upieczony spód wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika ostudzonego do 160° C na 50 min. Po 50 min studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto musi być całkowicie ostudzone.
Polewa: Na bardzo wolnym ogniu, w rondlu rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wierzch sernika polewamy czekoladą. Kiedy zastygnie, sernik dekorujemy posiekanymi drobno śliwkami suszonymi.
photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/
wspaniały! spróbuję go zrobić:)