Carpaccio z truskawek

Strefa Restauracja & Bar

Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się wpis na temat restauracji Strefa, która mieści się w samym centrum Warszawy. To bardzo miłe i smaczne miejsce na kulinarnej mapie stolicy. I właśnie stąd, wyjątkowy Szef Kuchni Jarosław Walczyk, specjalnie dla Was zaserwował przepis na zaskakujące carpaccio z truskawek.

Przy ulicy Próżnej 9 zasmakowałam już szparagów w genialnych odsłonach i wcale nie miałam wielkiej ochoty na coś słodkiego. Jednak do spróbowania carpaccio z truskawek przekonała mnie Pati, która robiła zdjęcia. Dobrze, że jej posłuchałam. Okazało się, że połączenie truskawek z lodami pistacjowymi i bazylią to absolutne uniesienie, podkręcone delikatnie słodko-kwaśnym smakiem białej czekolady.

Jeśli macie chwilę wolną w domu – przygotujcie takie carpaccio z truskawek dla swoich bliskich. A jeśli będziecie w pobliżu Placu Grzybowskiego to nie omińcie wrzosowego ogródka Strefy i dajcie ponieść się wariacji aromatów tego deseru.

Przepis na Carpaccio z truskawek:

  • Truskawki – 150 g
  • Czekolada biała – 20 g
  • Mięta – 6 g
  • Bazylia – 6 g
  • Lody pistacjowe – 60 g
  • Pieprz czerwony – 2 g

Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Pokroić w plastry około 2 mm i rozłożyć na talerzu. Miętę i bazylię pokroić w drobne cienkie paski, ważne by nie siekać. Posypać na truskawki, białą czekoladę zetrzeć bezpośrednio na truskawki i posypać połamanym czerwonym pieprzem. Podawać z lodami pistacjowymi lub śmietankowymi.

SMACZNEGO :)

Czekam na info czy Wam smakuje :)

IMG_6522 IMG_6371 IMG_6532 IMG_6569 IMG_6586 IMG_6549foto by Patrycja Toczyńska 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *