Ciastka francuskie z jabłkami
Kiedy pojawią się niespodziewani goście, kiedy nie macie ochoty lub czasu na przygotowanie wykwintnego deseru, a jednak słodycz do espresso jest nieodzowna…zabierzcie się za zrobienie super szybkiego i prostego ciastka francuskiego z jabłkami. Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy i przetestowałam go już w wielu przypadkach. Sprawdza się zawsze, a smak jest powtarzalnie cudny. Aby receptura była tak prosta należy wykorzystać gotowe, dostępne w sklepach ciasto francuskie… które swoją drogą, zawsze warto mieć w lodówce.
- photo: ANIA POLAKOWSKA
THX GIRL !!!
Składniki:
- Mrożone ciasto francuskie
- 2 słodkie jabłka
- 1 jajo
- Cukier puder
Ciasto francuskie rozmrażamy i kroimy w kwadraty o boku ok 12 cm. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd i kroimy w ćwiartki. Na każdym kwadracie układamy po 3 kawałki jabłka i zaginamy rogi do środka, tworząc „kopertkę”. Ciastka smarujemy białkiem kurzym. Piekarnik nagrzewamy do ok 170°C i pieczemy na pergaminie tak długo, aż ciastka się zarumienią. Na końcu gotowe słodycze posypujemy cukrem pudrem.