Kuskus z cukinią, bakłażanem i cytrusami
Świetny, smaczny i szybki pomysł na obiad. Nie ukrywam, że uwielbiam wcinać takie „jednogarnkowe” dania podczas lunch’u w pracy. Nie jest to danie ciężkie, ale pożywne i smaczne :) Ciekawą, świeżą nutę smakową daje tu starta skórka z parzonej pomarańczy. Przepyszne :) Spróbujcie :)
Składniki:
- kasza kuskus
- bulion warzywny
- małą cukinia
- mały bakłażan
- cebula, czosnek
- pomarańcza
- marchewka
- szczypiorek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
W garnku z grubym dnem szklimy na oliwie posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy suchy kuskus i smażymy delikatnie, tak jak się to robi w przypadku risotto. Kiedy kasza delikatnie się zarumieni dodajemy ciepły bulion warzywny, tak aby poziom był równy z kuskusem. Garnek odstawiamy z ognia. Na osobnej patelni smażymy pokrojoną w ćwiartki cukinię i bakłażana. Marchewkę obieramy i kroimy cienkie plasterki, najlepiej za pomocą obieraczki do warzyw. Te plasterki blanszujemy w osolonym wrzątku. Pomarańczę parzymy i na tarce ścieramy skórkę. Przyrządzone warzywa i skórkę z pomarańczy łączymy z kuskusem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz świeżym szczypiorkiem. Jeśli lubicie curry – równie dobrze będzie się komponowało :) SMACZNEGO :)
photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com