Naleśniki bazyliowe z mozarellą, szynką parmeńską i pomidorami
Dziś smaczny i jak zwykle nieskomplikowany przepis na lunch lub obiad. Kto z nas nie lubi naleśników :) Tym razem proponuję tradycyjne ciasto z dodatkiem zmiksowanej, świeżej bazylii. W ten sposób otrzymamy klasyczny, włoski smak, lecz w ciut innym wydaniu.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe: ( na 3 naleśniki )
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2- 3 garści liści bazylii
Dodatki:
- mozarella
- pomidor
- szynka parmeńska
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy jajko i sól, całość mieszamy do całkowitego połączenia. Do tej masy partiami dodajemy mąkę, dokładnie roztrzepując w mleku z mąką. Bazylię całkowicie rozdrabniamy blenderem i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Na rozgrzana patelnię z odrobiną oleju wlewamy 1/3 ciasta i smażymy. Tak przygotowane naleśniki nadziewamy mozarellą, pomidorem w plastrach i szynką parmeńską. Zwinięte naleśniki zapiekamy w 160 st. C, do momentu kiedy ser się lekko rozpuści.
Danie można podać z ulubionym sosem. Ja preferuję ulubiony szczypiorowy, ale naleśniki bazyliowe równie dobrze smakują bez dodatku sosu.
Smacznego!
foto by Ania Polakowska
Mnnn. Pycha