QUICHE ZE SZPINAKIEM
Jeden z moich ulubionych, szybkich przepisów, który jest idealny zarówno jako obiad dla rodzinki jak i imprezowa przekąska. Quiche ze szpinakiem w lekko greckiej wersji bo z serem feta. Taką tartę można przygotować w błyskawiczny sposób. Np na cieście francuskim ze sklepu, ale można też włożyć więcej pracy w to danie i zrobić kruchy spód. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i wykorzystałam ciasto francuskie z rolki :) …Pewnie zauważyliście, że mój grafik jest ostatnio dość napięty i aby wyrobić się z obiadem domowym na 18-18.30, naprawdę muszę korzystać z ułatwień. Ale co tam – przecież po to są :)
QIUCHE ZE SZPINAKIEM: ( przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 21 cm )
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie sera feta ( kostka, nie krojony )
- kulka sera mozarella
- 4 garści świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 cebuli
- 1/2 paczki boczku w plastrach
- 4 pomidory suszone
- 1 duży świeży pomidor
- 4 jajka
- parmezan
- sól, pieprz
- masło klarowane do smażenia
Piekarnik nagrzewamy na 180 stC. Blaszkę smarujemy zwykłym masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto podpiekamy, tak długo, aż uzyska lekko złoty kolor.
Siekamy czosnek i cebulę, kroimy w plasterki boczek wędzony. Wszystko smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego. Dorzucamy szpinak i lekko smażymy.
Siekamy pomidory suszone. Ser feta i mozarella rozdrabniamy plcami.
Do miski wbijamy jajka i mieszamy. Do jajek dorzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Można dorzucić łyżkę mąki. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wyciągamy z piekarnika przygotowane ciasto francuskie. Na ciasto wlewamy przygotowaną masę.
Świeżego pomidora kroimy w grubsze plastry i układamy na tartę. Pomidory lekko solimy. Wszystko delikatnie posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy tak długo, aż masa będzie stała ( sprawdzamy drewnianym patyczkiem – ma być suchy po wyjęciu z ciasta).
I GOTOWE :)
Ja oczywiście polecam do tego mój magiczny sosik szczypiorowy – mega łatwy i szybki.
SOS SZCZYPIOROWY:
- jogurt naturalny 250 ml
- 2 łyżki majonezu
- pęczek grubego szczypioru
- sól, pieprz
W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Szczypior siekamy. Wszystko dokładnie łączymy, dodajemy sól i pieprz do smaku :) Można również dodać trochę cukru i soku z cytryny.
SMACZNEGO
Ania :)