QUICHE ZE SZPINAKIEM

Domowe przepisy

Jeden z moich ulubionych, szybkich przepisów, który jest idealny zarówno jako obiad dla rodzinki jak i imprezowa przekąska. Quiche ze szpinakiem w lekko greckiej wersji bo z serem feta. Taką tartę można przygotować w błyskawiczny sposób. Np na cieście francuskim ze sklepu, ale można też włożyć więcej pracy w to danie i zrobić kruchy spód. Ja tym razem poszłam na łatwiznę i wykorzystałam ciasto francuskie z rolki :) …Pewnie zauważyliście, że mój grafik jest ostatnio dość napięty i aby wyrobić się z obiadem domowym na 18-18.30, naprawdę muszę korzystać z ułatwień. Ale co tam – przecież po to są :)

QIUCHE ZE SZPINAKIEM: ( przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 21 cm )

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie sera feta ( kostka, nie krojony )
  • kulka sera mozarella
  • 4 garści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 paczki boczku w plastrach
  • 4 pomidory suszone
  • 1 duży świeży pomidor
  • 4 jajka
  • parmezan
  • sól, pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Piekarnik nagrzewamy na 180 stC. Blaszkę smarujemy zwykłym masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto podpiekamy, tak długo, aż uzyska lekko złoty kolor.

Siekamy czosnek i cebulę, kroimy w plasterki boczek wędzony. Wszystko smażymy na patelni na łyżce masła klarowanego. Dorzucamy szpinak i lekko smażymy.

Siekamy pomidory suszone. Ser feta i mozarella rozdrabniamy plcami.

Do miski wbijamy jajka i mieszamy. Do jajek dorzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Można dorzucić łyżkę mąki. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wyciągamy z piekarnika przygotowane ciasto francuskie. Na ciasto wlewamy przygotowaną masę.

Świeżego pomidora kroimy w grubsze plastry i układamy na tartę. Pomidory lekko solimy. Wszystko delikatnie posypujemy parmezanem i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy tak długo, aż masa będzie stała ( sprawdzamy drewnianym patyczkiem – ma być suchy po wyjęciu z ciasta).

I GOTOWE :)

IMG_0938 IMG_0936

Ja oczywiście polecam do tego mój magiczny sosik szczypiorowy – mega łatwy i szybki.

SOS SZCZYPIOROWY:

  • jogurt naturalny 250 ml
  • 2 łyżki majonezu
  • pęczek grubego szczypioru
  • sól, pieprz

W miseczce mieszamy majonez z jogurtem. Szczypior siekamy. Wszystko dokładnie łączymy, dodajemy sól i pieprz do smaku :) Można również dodać trochę cukru i soku z cytryny.

IMG_0939 IMG_0942

SMACZNEGO

Ania :)

IMG_0948 IMG_0947

 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *