Świąteczny sernik śliwkowy z białą czekoladą

Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale doliczyłam się ostatnio 24 książek kucharskich w mojej kuchni. Parę przybyło na „mikołaja”, parę na „gwiazdkę”, część z okazji urodzin. Sama przyjemność. Kiedy nadchodzi moment wyboru danego przepisu do realizacji, zawsze wynika to z pewnej inspiracji. Tym razem była to zajawka mojego brata na suszone śliwki. Przeszukałam, więc wszystkie skarbnice wiedzy kulinarnej, te mniej i bardziej komercyjne, finalnie trafiłam na ładny, prosty i smaczny sernik. Sernik śliwkowy z białą czekoladą z przepisu White Plate. Słyszałam różne opinie o efektach realizacji z tej książki – ja mogę ze spokojem ducha powiedzieć, że przepis jest dobrze napisany i wykonany smakuje tak perfekcyjnie jak wygląda. Ja uraczę nim moją rodzinkę podczas Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

Spód:

  • 150 g śliwek suszonych
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 4 jajka
  • 200 g serka waniliowego / np. Danio
  • 600 g trzykrotnie zmielonego twarogu / np. z wiaderka
  • 250 g cukru pudru

Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 5 łyżek śmietanki 36%
  • Ok. 80 g suszonych śliwek do dekoracji

Spód: Do garnuszka wkładamy cukier, masło, posiekane śliwki oraz czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia na 10-15 min. Miksujemy na puree. Dodajemy mąkę i jajko i mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Ciasto będzie gęste i lśniące.

Piekarnik nagrzewamy do 190° C. Tortownice ( 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w piekarniku przez 15 min.

Masa serowa: W misce łączymy ser waniliowy, twaróg i cukier. Miksujemy i dodajemy po jednym jajku. Mieszamy zaledwie kilka minut. Na upieczony spód wlewamy masę serową i wkładamy do piekarnika ostudzonego do 160° C na 50 min. Po 50 min studzimy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto musi być całkowicie ostudzone.

Polewa: Na bardzo wolnym ogniu, w rondlu rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wierzch sernika polewamy czekoladą. Kiedy zastygnie, sernik dekorujemy posiekanymi drobno śliwkami suszonymi.

photo: Ania Polakowska / http://itchingeye.blogspot.com/


Komentarze 1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *