Ciastka Chocokate

Niezwykle miła sytuacja, świetny wernisaż. Miałam zaszczyt  dołożyć swoją czekoladową cegiełkę do prezentacji przepęknej , nowej kolekcji biżuterii Chocokate. Kasia zaproponowała mi wspólne przygotowanie malutkiej przekąski serwowanej podczas tego wydażenia. Tym sposobem powstałą seria maślanych ciasteczek, ciasteczek migdałowych, ciastek z musi oraz pralinek :)

Dziś przedstawię Wam przepisy z których powstały te maleństwa ;).

Przepis na moje ulubione pralinki znajdziecie tutaj.

Przepis na ciasteczka z musli tu.

A maślane ciasteczka robi sę tak:

Składniki:

  • kostka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 kropli soku z cytryny

Wszystkie składniki łączymy , jeśli ciasto bedzie zbyt lepiące – dodajemy mąkę. Wyrobione ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubośc ok 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok 15 min w 180 st. C.

Podczas wernisażu również zaproponowałam ciasteczka maślane z dodatkiem kakao oraz mączką migdałową. Ciasteczka były jeszcze bardziej ciekawe w smaku. :)

_DSC0004 _DSC0010 _DSC0012 _DSC0016 _DSC0018 _DSC0021 _DSC0028 _DSC0032 _DSC0036 _DSC0038 _DSC0045 _DSC0055 _DSC0059

foto: Ania Polakowska

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *