Soffritto
Śniadanie to mój ukochany posiłek w trakcie dnia. Szczególnie w weekendy, kiedy mamy czas z rodzinką wybrać się do ulubionych miejscówek. Niedawno opisywałam Wam jedną z nich. Na pewno pamiętacie Być Może i ten niesamowity miejski offowy klimat.
Dzisiaj specjalnie dla Was serwuję dwa przepisy. Jeden wyjątkowo łatwy i drugi też łatwy :) Pierwszy przepis jest prosto od Szefa Kuchni, a drugi inspirowany daniem z menu Być Może.
Na pierwszy ogień więc podaję super prosty przepis na soffritto. Najtrudniejsze chyba jest znalezienie w domowych szafkach żeliwnej patelki ;) A jeżeli już dopadniecie odpowiednie naczynie, czeka Was niebo w postaci jajek zapiekanych z dowolnymi dodatkami. W tym wypadku parmezan, szynka i roszponka z pomidorami <3
Oto przepis na soffritto :
- jajko
- seler naciowy
- marchewka
- pomidory pelatti ( z puszki bez skórki )
- czosnek
- cebulka
- zioła
- oliwa truflowa ( opcjonalnie )
- parmezan
- roszponka
- szynka parmeńska
- grzanki z bagietki żytniej
Drobno kroimy pomidory z puszki, pół selera naciowego, marchewkę, czosnek i cebulkę. Mix nakładamy do naczynia, wbijamy jajko. Na całość kładziemy plasterki parmezanu i szynki oraz roszponkę. Posypujemy ulubionymi ziołami. Naczynie wkładamy do piekarnika na 180 stC i zapiekamy do ulubionego stopnia ścięcia jajka. Podajemy z grzankami z żytniej bagietki :)
Smacznego :)
foto by Patrycja Toczyńska
Drugi przepis na racuszkami z koziego mleka jabłkami i cynamonem :
Ciasto na racuchy
- 4 białka
- 2 żółta
- szklanka koziego mleka
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- 5 lekko kwaśnych jabłek
Białka jajek ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy cukier. Do mleka wbijamy żółtka, roztrzepujemy. Do mleka z jajkiem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, cynamonem i mieszamy razem z ubitymi jajkami z cukrem. Jabłka kroimy na małe plasterki i dodajemy do ciasta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy ciasto. Racuszki smażymy z obu stron na złoto na średnim ogniu. Osączamy nadmiar tluszczu na papierowym ręczniku.
Podajemy z kruszonym kozim twarogiem, jabłkami przesmażonymi na maśle z cynamonem oraz granatem :)
Enjoy <3