Jest to jeden z niesamowitych przepisów, który zawsze się udaje. Nie każdy jest fanem wątróbki ale ta odsłona daje zupełnie inny wymiar smaku. Składniki: wątróbka ocet balsamiczny wino czerwone półwytrawne masło sól, pieprz Mus truskawkowy: truskawki czosnek masło sól, pieprz...
więcej
Kiedy po raz pierwszy odwiedziłam warsztaty kulinarne, prowadzone przez Patryka Dziamskiego w SPOT- wiedziałam, że będę chciała tam wrócić. Klimat, techniki przyrządzania potraw, kompozycje serwisu… bajka – wszystko przystępne i perfekcyjne. Życzę Wam, aby na kolejnych...
więcej
Schabello tonnato powstało podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych …wywodzi się oczywiście z rewelacyjnej przystawki vitello tonnato – tu zamieniłam cielęcinkę na schabik i VOILA! ;) Ok …od początku…smak vitello tonnato ubóstwiam. Postanowiłam przenieść go w...
więcej
Inaczej jajko Mollet z kawiorem i szampanem….jeśli mamy ochotę zrobić rozpływające się w ustach śniadanko, sprawić przyjemność najbliższej osobie już od samego rana – polecam to jakże nieskomplikowane ale wytrawne danie. Składniki: 2 jajka pieczywo tostowe 1/2 słoiczka...
więcej
Tą kombinację smaków wymyśliłam podczas jednego z wieczorów spędzonych w Warszawie. Na początku miała to być przekąska wymyślona w moment, a skończyło się na daniu głównym i podstawie kolacji :) …przepisik na niedoszłą przekąskę również podam, pewnie na FB :) Pomysł...
więcej
Aksamitny smak, struktura rybki przygotowanej w ten sposób dają nieodparte wrażenie, że tak dobrze na talerzu jeszcze nie było. Jest to danie, które udaje się zawsze. No i jest to przepis mistrza Kurta Schellera :) Nadaj się idealnie na ważne przyjęcia, kiedy mamy ochotę zainteresować i...
więcej
Fondant czekoladowy …brzmi niezwykle wytwornie i może wzbudzać obawy przed przygotowaniem – nic bardziej mylnego. Nic również nie przebije szczęścia i ogromnej satysfakcji, kiedy łyżeczką oddzielamy pierwszy kęs ciastka, a z jego wnętrza wypływa czekolada. Pomysł na ten deser...
więcej
Ilość tradycyjnych, świątecznych smakołyków jest nieokreślona. Szczególnie po powrocie z domu rodzinnego :) Wszystkie polskie, pyszne, rodzinne. Uwielbiam je. Podam Wam jednak małą alternatywę. Być może nie dzisiaj, nie jutro, ale po tygodniu z ciężkimi potrawami, taka właśnie...
więcej
Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale doliczyłam się ostatnio 24 książek kucharskich w mojej kuchni. Parę przybyło na „mikołaja”, parę na „gwiazdkę”, część z okazji urodzin. Sama przyjemność. Kiedy nadchodzi moment wyboru danego przepisu do realizacji, zawsze wynika to...
więcej