Jakiś czas temu postanowiłam rozwijać swoją pasje i szukać nowych smaków i umiejętności pod okiem Szefów Kuchni. Tym razem trafiłam na warsztaty kulinarne z Patrykiem Dziamskim. Do uczestniczenia w nich zachęciła mnie niezwykła, poznańska miejscówka SPOT oraz to, w czym Patryk się...
więcej
Concordia Design. Zerknijmy cóż dzieje się w tym niezwykle ciekawym miejscu na mapie Poznania. To tutaj 8.03 zaproponowano warsztaty kulinarne, warsztaty tworzenia dodatków do ubrań, biżuterii, konsultacje stylistów, wystawiono prace młodych projektantów i parę innych ciekawych...
więcej
Piękne, sobotnie słońce :) Aby ten dzień był jeszcze bardziej przyjemny, proponuję Wam przygotowanie przepysznego deseru. Uraczcie najbliższych – będzie miło :) Jeszcze rok temu nie przepadałam za ciastami i deserami z dodatkiem bakalii. To się zmieniło, kiedy podczas weekendu...
więcej
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów otrzymanych podczas pięciodniowego kursu u Kurta Schellera. Pomijając ogrom wiedzy, jaką można było pozyskać, takie wydarzenia dają jeszcze jedną nieocenioną wartość. Możliwość poznania ludzi o podobnej pasji życia. Innym razem napiszę o...
więcej
Pierwszy kurs gotowania miałam okazje przejść w Warszawie u Kurta Schellera. Na fali wyjątkowych przeżyć i obcowania z ludźmi, którzy mają podobną pasję do mojej, postanowiłam poszukać interesującego warsztatu kulinarnego w Poznaniu. I tak trafiłam do SPOT‘u. Jednym z...
więcej
Jestem pewna, że mieliście już okazję spróbować łososia na ciepło w wielu postaciach. Ja również. Ale nic nie przebije, tego genialnie banalnego przepisu. Przepisu Kurta Schellera, którego nauczyłam się podczas pięciodniowej kulinarnej przygody u Mistrza. Trudno mi znaleźć inną...
więcej
Kiedy pojawią się niespodziewani goście, kiedy nie macie ochoty lub czasu na przygotowanie wykwintnego deseru, a jednak słodycz do espresso jest nieodzowna…zabierzcie się za zrobienie super szybkiego i prostego ciastka francuskiego z jabłkami. Jest to przepis, który dostałam od mojej Mamy...
więcej
Idealna przekąska, która trafia w gust każdego podniebienia. Kolor płatków wędzonego łososia, zieleń ziół i świeży odcień cytryny, powodują, że ta kompozycja dekoruje prawie każde moje przyjęcie. Podam składniki, które są idealną porcją dla 2-3 osób. Składniki 300 g...
więcej
Od kiedy pamiętam, zaglądałam przez ramię Mamy, wpatrując się w piękną, starą, pachnącą książkę kucharską Kuchnia Polska PWE. Mama otrzymała ją od swojej Mamy, a teraz ja uzupełniam karteczki i karteluszki notując cenne uwagi. Do tej pory zaglądam do podstawowych, polskich...
więcej